Sporten

Voetballen kinderen tegenwoordig te weinig op pleintjes?

Trucjes doen en je tegenstander voetballend uitdagen, dat is toch het technisch begaafde pleintjesvoetbal waar Nederland zo van houdt? Het is de bakermat van het voetbal en waar je leert voetballen. Tegenwoordig is het bijna niet meer te zien bij zowel profclubs als in de straten.

Buiten voetballen
Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld dat kinderen tot het schemerduister buiten bleven spelen en balletjes gingen trappen. De hele dag door het leder teisteren net zo lang voordat je naar binnen werd geroepen. Het was het mooiste wat er was en je leerde er echt voetballen. Tegenwoordig worden de trucjes die je op de pleintjes uitvoerde alleen nog op de talloze computerconsoles gedaan zoals Playstations en de X-Box.

Pleintjesvoetballers zijn schaars
Ook in het hedendaagse profvoetbal zijn de pleintjesvoetballers schaars en is het meer zakelijk voetbal geworden. Maar waar komt de supporter nou juist voor naar het stadion? Dat is toch juist voor de acties van de pleintjesvoetballer. Het is toch prachtig om te zien hoe iemand zijn tegenstander uitdaagt en dat deze dan hapt en die speler hem voorbij kan spelen. Dat zijn de acties die mensen willen zien, maar die er helaas veel te weinig zijn.

Cruyff Foundation
De Cruyff Foundation van Nederlands beste voetballer allertijden Johan Cruyff heeft inmiddels heel wat Cruyff Courts aangelegd waar jongeren lekker een balletje op kunnen trappen. Een mooi initiatief waarmee het aloude pleintjesvoetbal toch enigszins terug keert. Het is te hopen dat de jeugd gebruik maakt blijven van deze prachtige Cruyff Courts en op straat blijft voetballen en zo het prachtige pleintjesvoetbal niet verloren laat gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *