We mogen niet vergeten hoe belangrijk buitenspelen is

Het verandert natuurlijk nooit, kinderen zullen altijd buiten spelen. We mogen niet vergeten hoe belangrijk het is voor kinderen om buiten te zijn. Mensen zijn heel sociale wezens en de interactie tussen de mensen onderling begint al in de vroege jeugd.

In de loop van de geschiedenis zijn er geweldig veel spellen ontwikkeld, vaak door kinderen zelf maar ook door de volwassenen om hen heen. Die spellen, zoals tikkertje en verstoppertje hebben de functie de rangorde binnen de groep kinderen te bepalen, de behendigheid te ontwikkelen en de kinderen sociale vaardigheden bij te brengen.

Bij het buiten spelen ligt de nadruk op groepsspelletjes. Dat is niet alleen handig wanneer er meer kinderen in een straat of buurt wonen, het is ook gewoon leuker om samen een spel te spelen.

De leeftijden van een groep kinderen die samen in een straat of buurt wonen kunnen nogal uiteenlopen en oudere kinderen hebben vaak moeite met het in het spel brengen van kleinere kinderen.
Toezicht houden op kinderen die buiten spelen is daarom belangrijk. Maar het mag ook niet te opvallend gebeuren; dat zou het spel alleen maar verstoren.
Het is een goed idee wanneer de kinderen denken dat je als toezichthouder een goede reden hebt om buiten en in de buurt van de spelende kinderen te zijn. Neem daarom een hond mee.

Een hond geeft je niet alleen een excuus, voor de kinderen, om daar te zijn, de hond kan ook nog eens dienen als afleiding voor de kleinere kinderen die “niet mee mogen doen”. Die zullen de kans niet laten lopen om met de hond buiten te spelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.