Waarom buitenspelen belangrijk is

Vroeger speelde iedereen buiten, maar die tijd is voorbij. Televisiekijken, gamen en appen eisen steeds meer aandacht van kinderen. Maar wat maakt nu dat buitenspelen zo belangrijk is? En waarom zou ieder kind iedere dag buiten moeten spelen? We leggen het graag uit.

Buitenspelen is meer dan frisse lucht

Men denkt nog wel eens dat buitenspelen vooral goed zou zijn voor de frisse lucht. Natuurlijk is buitenspelen goed voor de frisse lucht, maar er zijn nog zoveel meer voordelen. Zo maakt buitenspelen kinderen sterker en socialer. Verder zorgt buitenspelen voor meer beweging, dan dat kinderen binnen zouden zitten. Doordat kinderen meer bewegen, wordt de kans op overgewicht ook weer kleiner. Daarnaast zorgt buitenspelen voor een verlaging van het stressniveau en een verhoging van de leerprestaties.

Wat maakt buitenspelenzo belangrijk?

Voordelen van buitenspelen

  • Kinderen die in een groene omgeving wonen, komen minder bij de huisarts
  • Kinderen slapen beter als ze vaak buitenspelen.
  • Buitenspelen zorgt voor sterkere botten. Dit komt omdat kinderen tijdens buitenspelen meer vitamine D aanmaken. Daarnaast zorgt buitenspelen voor een verminderde kans op botbreuken. Tijdens het buitenspelen leren kinderen veel beter situaties inschatten, waardoor ze minder vaak vallen.
  • Buitenspelen zorgt voor een verhoging van de creativiteit. Kinderen kunnen ook meer in hun fantasie opgaan en er zijn veel meer spelmogelijkheden buitenshuis.
  • Kinderen die buitenspelen ontwikkelen een betere motoriek.

Buitenspelen maakt kinderen blij

Uit onderzoek blijkt dat kinderen echt blij worden van buitenspelen. Ook al lonkt de telefoon, kinderen worden blij van buitenspelen. Daarom is het ook zo belangrijk dat kinderen gestimuleerd worden om naar buiten te gaan. Kinderen voelen zich meer uitgedaagd en worden ook zelfverzekerd. Daarnaast speelt het sociale aspect ook mee. Echte sociale contacten is natuurlijk altijd beter dan het appen naar vriendjes en vriendinnetjes. Er worden dan ook meer stofjes in de hersenen aangemaakt, waardoor kinderen dus blijer worden als ze buitenspelen i.p.v. binnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.