Welke maaltijd is perfect voor na het sporten?

Eten en sporten blijft een flinke uitdaging. Het opbouwen van spiermassa, de nodige kilo’s verbranden en ook nog eens voldoende energie bewaren voor een goede krachttraining. Een moeilijke puzzel. Je wil immers nooit te veel of te weinig eten. Daarom vertellen wij in dit artikel welke maaltijden perfect zijn voor na het sporten. Wees bovenal niet te streng voor jezelf. Een makkelijke maaltijd voor 2 personen na het sporten moet soms ook gewoon kunnen. Toch kiezen voor een gezondere optie? Laat je dan snel inspireren!

Eet voor het sporten alvast een kleine maaltijd

Om een flauw gevoel tijdens het sporten te voorkomen is het belangrijk om alvast iets te eten voordat je je work-out begint. Begin echter wel met iets lichts, want ook een zwaar gevoel op je maag zal niet lekker sporten. Je kunt er voor kiezen om even een luchtige snack zoals een bakje kwark met fruit of havermoutpap te eten, maar je kan ook alvast een klein gedeelte van je hoofdmaaltijd nemen. Het grootste deel van de maaltijd bewaar je vervolgens voor na het sporten.

Sporten op een lege maag is in elk geval nooit aan te raden. Je loopt hierdoor het risico dat je met veel minder energie begint, waardoor je uiteindelijk minder goede sportprestaties levert. Daarnaast kan het een gezonde spieropbouw in de weg staan. Niet doen dus!

sporten maaltijd
sporten maaltijd

Voorbeelden van maaltijden voor na het sporten

Eten na het sporten lijkt altijd weer een groot dilemma te zijn. Doordat je tijdens het sporten je stofwisseling een enorme boost geeft, zal je waarschijnlijk een groot hongergevoel ervaren. Hierdoor ben je sneller geneigd om te gaan overeten. Zeker wanneer je sport om af te vallen is dit natuurlijk geen slim idee. Houd er daarom rekening mee dat je uit iedere hoofdmaaltijd, als het goed is, voldoende voedingsstoffen kunt halen. Eet daarom een gebalanceerd ontbijt, lunch of diner na het sporten. Zolang je op de inname van je koolhydraten en eiwitten let, zal dit voldoende zijn om je motor te laten branden. Drink daarbij ook voldoende vocht.

Het is met name belangrijk om voldoende water na het sporten te drinken. Tijdens het sporten verlies je immers veel vocht en het vochtniveau in je lichaam moet wel in balans blijven. Ook voor chocoladeliefhebbers hebben wij goed nieuws. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat chocolademelk over essentiële bouwstenen beschikt om de spieropbouw te stimuleren. Een beker chocolademelk in combinatie met een hoofdmaaltijd is dan ook helemaal geen slecht idee. Overdrijf natuurlijk niet, want ook in chocolademelk zitten de nodige calorieën en suikers verstopt.

Wees niet te streng voor jezelf

Als je al maanden goed bezig bent met sporten en gezond eten is het helemaal niet zo erg om de teugels eens te laten vieren. Heb je daarom eens zin in een lekkere en vette maaltijd? Dan is dit geen enkel probleem. Zolang je de volgende dag maar weer met een frisse lei begint. Wat eten we vanavond via butlon bestellen is dan ook helemaal geen slecht idee. Even lekker eten bestellen, je cravings stillen en er de volgende dag weer volop tegenaan. Zo houd je je nieuwe voedings- en sportregime veel beter vol!

Leave a Reply

Your email address will not be published.