De Geschiedenis van het Voetbal

Ik heb me altijd afgevraagd wie het voetbal heeft uitgevonden, en hoe het voetbal is uitgegroeid tot de grootste en meest gespeelde sport. Na veel onderzoek zijn hieronder de resultaten.

De eerste versie van het moderne voetbal werd officieel uitgevonden in Engeland in het midden van de 19e eeuw. Er zijn echter gegevens over een oud Chinees spel genaamd Tsu-Chu (wat “Schoppen tegen de bal” betekent) dat al in 206 v. Chr. werd gespeeld en waarvan men dacht dat het als een trainingsoefening voor soldaten werd gespeeld.

Schoppen tegen de bal

Hoewel het spel “Schoppen tegen de bal” heette, laat ik je zelf beslissen of we het traditioneel voetbal kunnen noemen of niet. Tijdens de Han Dynastie (van 206 v. Chr. tot 220 n. Chr.) werd een spel genaamd Tsu-Chu of Cuju gespeeld als een militaire oefening. De FIFA heeft ondertussen het bewijs erkend en aangegeven dat dit de eerste bekende vorm van voetbal is.

Cuju wordt ook gespeeld in andere landen zoals Vietnam, Korea en Japan en is het oudst bekende spel dat lijkt op het hedendaagse voetbal. Je kunt je handen niet gebruiken, en je moet een bal in een opening schoppen die naar een doelnet leidt.

In een typische Cuju-wedstrijd strijden 2 teams van 12 tot 16 spelers, waarbij ook vrouwen konden meespelen. De bal die gebruikt werd om Cuju te spelen was meestal gemaakt van leer en gevuld met veren. Veel zwaarder dan een moderne voetbal, en moeilijker om over lange afstanden te trappen. De schoenen die ze droegen hadden meestal uitsteeksels aan de onderkant, net als de schoenplaatjes van tegenwoordig.

voetbalnetten
Vindt alles om te kunnen voetballen

Het begin van hedendaags voetbal

Het moderne voetbal werd uitgevonden in het Engeland van de 19e eeuw, meestal gespeeld door privĂ©-schoolteams en voetbalclubs. Het spel vindt zijn oorsprong in een middeleeuws spel uit de 9e eeuw dat in Engeland werd gespeeld en “folk football” heette. In dit spel strijden teams van spelers om een varkensblaas van het ene punt naar het andere te krijgen. Deze teams bestonden gewoonlijk uit leden van de stad die streden om de varkensblaas naar het gebied, wat nu het voetbaldoel zou zijn, van de tegenstander te krijgen, meestal aan weerszijden van de stad. Het spel was brutaal, met geen andere regels dan niet te moorden.

Het gewelddadige volk voetbal werd in sommige perioden van de geschiedenis van Engeland verboden, en verdween uiteindelijk helemaal toen er regels werden opgesteld en er beperkingen aan het veld werden gesteld. Zo ontstond het hedendaagse voetbal.

In de 19e eeuw werden regels opgesteld en werd voetbal gespeeld door privé-scholen. Er kwamen voetbaldoelen en voetbalnetten in het leven geroepen.Op dat moment waren handen toegestaan tijdens het spel en konden spelers met elkaar worstelen of elkaar op de grond gooien.

Toen de spelers elkaar begonnen te passeren en als een team gingen werken, werd het voetbalspel strategischer. Er konden aanvallen worden bedacht, en teams konden hun aanvalsplan oefenen tijdens trainingen voor een grote wedstrijd. Er werd meer belang gehecht aan coaches en er moesten spelregels worden opgesteld en scheidsrechters werden aangesteld.

Hedendaags voetbal

Tegenwoordig wordt voetbal over de hele wereld gespeeld, met wereldwijd steeds populairder wordende jeugd- en vrouwentoernooien en de Wereldcup. In bijna elk land dat je tegenwoordig bezoekt, hebben ze wel eens van voetbal gehoord. Met nieuwe competities en wedstrijden die voortdurend worden opgezet en gespeeld, lijkt het erop dat voetbal een blijvertje is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.